Kanban Cebi by İzo-Pek BLOG

Kanban Metodu Nedir ve Kanban Cebi Nasıl Kullanılır?

Kanban Metodu Nedir ve Kanban Cebi Nasıl Kullanılır?

Kanban, David J. Anderson tarafından 2000’li yılların başında geliştirilmiş devrim niteliğinde bir değişim yönetim metodudur. Veriye dayalı olan her türlü iş için kullanılabilen Kanban; pragmatik, hemen eyleme geçilebilen ve veri temelli bir yaklaşımdır. Kanban, üzerinde çalışılan sistemdeki akışı görselleştirme ve çekme sistemi aracılığıyla kesintisiz hale getirmeyi amaçlar. Kanban cebi, kanban prensiplerini uygulamaya yarayan yegane araçtır. Kanban cebi sayesinde görselleşen kanban sistemi, doğru kullanılan kanban cepleri sayesinde uygulama açısından kusursuz bir yapı haline gelir. Kanban cepleri kullanım yeri ve amacına göre farklılıklar gösterebilir. Asıl kullanım amacı kanban sisteminde görselliği sağlamak olan kanban cepleri farklı ölçü ve tiplerde karşımıza çıkabilir. Yapıştırmalı kanban cepleri, bağlamalı kanban cepleri gibi farklı türleri bulunan kanban cepleri, dosya üzeri, raf üstü gibi farklı kullanım alanları ile de kanban metodunda çok önemli bir yer teşkil eder.

Kanban’ın Kökeni Nereden Gelmektedir?
Kanban kelimesi Japonca’da sinyal tahtası, Çince’de sinyal ya da büyük görsel tahta anlamına gelmektedir. 1950’lerde Taiichi Ohno tarafından üretilen ve Toyota Üretim Sistemi adıyla endüstride kullanılmaya başlanan kanban, 2000’li yıllarda David J. Anderson tarafından Microsoft’ta bilgiye dayalı işlerde kullanılmak için, üzerine belirli prensip ve pratikler eklenerek yeni bir değişim yönetimi metodu olarak geliştirilmiştir.

Kanban Prensipleri Nelerdir? 

Belirli bir işi yönetmek ve geliştirmek için bir kılavuz görevi gören Kanban prensipleri, Değişim Yönetim Prensipleri ve Hizmet Teslimat Prensipleri olmak üzere iki ayrı grupta toplanır.

Değişim Yönetim Prensipleri evrimsel bir değişim çerçevesi sunar:

  • Neredeysen ve ne yapıyorsan oradan, olduğun yerden başla
  • Evrimsel değişim yoluyla iyileşmeyi sürdürmek için herkesle hemfikir ol
  • Her seviyede liderlik davranışlarını destekle
  • Hizmet Teslimat Prensipleri ise müşteri odaklı bir hizmet sağlama yaklaşımı sunar;
  • Müşterinin ihtiyaç ve beklentilerini anla ve bunlara odaklan
  • İnsanları değil, işi yönet; insanların iş çevresinde kendi kendilerine organize olmalarına izin ver
  • Değeri arttırmak için ekosistemi düzenli olarak gözden geçir


Etiketler: